Cem Adrian

Cem Adrian
  • 0
  • 5
  • 25 Aralık 2021
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  • +
  • -

Cem Filiz.

Ya da sahne adıyla, Cem Adrian.

30 Kasım 1980, Edirne, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci.

Hayatı

Babası esnaf, annesi ev hanımı olan ve Boşnak bir ailenin ikinci çocuğu olarak Edirne’de doğmuştur. Gerçek adı Cem Filiz’dir. Meslek hayatında kullandığı Adrian soyadını doğduğu ve büyüdüğü Edirne şehrinin antik çağlardaki ismi olan Hadrianoupolis’ten esinlenerek aldığını belirtmiştir.

Cem Adrian
Cem Adrian

Cem Adrian, müzik ile uğraşmaya ortaokul yıllarında başladı. İstanbul’a gelmeden önce, Edirne’de bölgesel yayın yapan bir radyoda 6 yıl çalıştı. Bu radyoda sunucu ve yayın yönetmeni görevlerini yürüttü.

2004 yılında, İstanbul’da bir kafede falcı olarak çalıştığı sırada, Demet Sağıroğlu ile tanıştı. Sağıroğlu aracılığıyla Fazıl Say’a bir deneme kaydı gönderdi. Adrian’ın profesyonel şarkıcılık yolunda, Demet Sağıroğlu vasıtasıyla tanıştığı Fazıl Say hayatının dönüm noktası oldu:

“İstanbul’daydım, hiç param yoktu ve para kazanmak zorundaydım.

Bulabildiğim tek iş de buydu. O sırada Demet Sağıroğlu geldi. Ona dedim ki, “Demet ben aslında faldan hiç anlamıyorum. Müzisyenim, burada da para kazanmak için çalışıyorum. Sana birkaç demo vereyim, bunları dinler misin?” “Tamam” dedi. Dinlemiş, beğenmiş, bir de gitmiş Fazıl Say’a dinletmiş. Fazıl Say aradı beni…”

Fazıl Say’ın davetiyle Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne iki yıl özel öğrenci statüsünde devam etti. Bilkent’te bulunduğu dönemde ses telleri muayene edilir ve ses tellerinin olağan ölçülerden çok uzun olduğu anlaşılır:

“Bu, hiç de gurur duyulacak bir şey değil. Biyolojik bir bozukluk. Bir ressamın üç eli varsa, onun sakatlığı ya da problemidir; ama üçüncü elini de düzgün kullanabiliyorsa takdire şayandır. Bana bahşedilmiş, belki dezavantaja dönüşebilecek bir şeydi; ama bunu avantaja dönüştürdüm.”

2006 yılında Fazıl Say’ın görevinin sona ermesinden sonra, 2 yıllık Bilkent dönemi sona erer.

Cem Adrian, Bilkent’te müzik, ses ve nota, armoni hakkında akademik bilgiler edinir.

Ebeveyni Edirne’de yaşamaya devam eden Cem Adrian, hâlen Ankara’da yaşıyor.

 

Müzik hayatı

2002 yılında İstanbul’da Mystica adında bir toplulukta etnik ve elektronik müzik yaptı.

Cem Adrian, topluluğun solisti idi. 2005 Şubat’ında Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım başlıklı ilk albümü yayımlandı. 13 şarkıdan oluşan ikinci albümü Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti, 2006 yılı Aralık ayında piyasaya çıktı. Albümde Umay Umay, Denizhan ve Suicide konuk olarak yer aldı.

2006 yılı sonundaki Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti başlıklı albümünün tanıtım konseri performansı ve Hayal Kahvesi konserler dizisi başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde verdiği konserlerini, üçüncü albüm projesine kadar devam ettirdi. Emir albümünün kayıtları sürerken, 2007 yılı sonunda kayıtlarına başlanan, sadece piyano kullanılarak hazırlanan serinin ilk albümü olan Essentials / Seçkiler – Etnik 2008 yılı Haziran ayında piyasaya çıkmıştır.

2007 yılı Temmuz ayında çalışmalarına başlanan ve yapımcılığını da kendisinin yaptığı dördüncü albümü Emir, 26 Aralık 2008 tarihinde piyasaya çıktı. Albümde konuk olarak Kelebek başlıklı şarkıda Hayko Cepkin ve Anladım başlıklı şarkıda da Pamela Spence konuk olarak yer aldı.

Beşinci stüdyo albümü olan, insanın dönüp dolaşıp varacağı yerin yine kendisi olduğunu vurguladığı Kayıp Çocuk Masalları, 25 Aralık 2010 tarihinde piyasaya çıktı.

12 parçadan oluşan albümde yer alan tüm şarkıların söz ve müziği Cem Adrian’a aittir. Albümde Murat Yılmazyıldırım ve Aylin Aslım ile düetleri bulunmaktadır. 18 Eylül 2012 tarihinde altıncı stüdyo kaydı olan Siyah Bir Veda Öpücüğü başlıklı albümünü çıkardı. Albümde 12 şarkı bulunmaktadır. Albümde, Hani Bazen başlıklı şarkıyı Ayten Alpman ile birlikte söyledi.

2014 yılında Essentials / Seçkiler 2 başlığıyla bir albüm hazırlayan Adrian, son anda karar değiştirerek, Ekim 2014’te Sana Bunları Hiç Bilmediğin Bir Yerden Yazıyorum başlıklı albümünü müzik hayatının 10’uncu albümü olarak çıkardı. Albümde Şebnem Ferah ve Sagopa Kajmer ile düetleri dahil toplam 12 şarkı bulunmaktadır. Albümdeki tüm şarkıların söz ve müzikleri Cem Adrian’a aittir.

30 Aralık 2015’te 2 şarkıdan oluşan İlk ve Son Kez başlıklı single albümünü internet üzerinden takipçilerine ücretsiz olarak sundu. Albümde daha önceden yayınlanmamış ve albüme ismini veren İlk ve Son Kez başlıklı şarkı ile birlikte Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti başlıklı albümde yer alan Sessizce parçasının yeni versiyonu yer aldı.

21 Ocak 2016’da, Seçkiler 2 abaşlıklı albüm, Dokuz Sekiz Müzik tarafından yayımlandı.

Şarkıcı, 2016’nın Eylül ayında yayımlamayı düşündüğü Tuz Buz başlıklı albümünün çıkış tarihini önce Eylül 2017’ye, daha sonra Kasım 2017’ye ertelemiştir. Albümde yer alacak olan Yine ÖzledimSeni Seviyorum ve Tuz Buz gibi parçaları sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşmıştır.

2017 yılında bir çocuğun ameliyat masraflarını karşılamak için Manuş Baba, Ceylan Ertem, Mabel Matiz ve Derya Köroğlu ile birlikte “Bir Çocuk İçin Şarkılar” adı altında bir konser vermiştir.

Cem Adrian, piyanist Sezgin Alkan ile çalışan Cem Adrian, Mehmet Güreli’nin eserlerinin yeniden yorumlandığı Mehmet Güreli ile Buluşmalar projesine Kimse Bilmez şarkısıyla katıldı. Adrian, sözlerini yazdığı ve bestelediği şarkılarının teknik ayrıntıları ve kayıtları ile de bizzat kendi ilgileniyor.

Diğer

Cem Adrian’ın Türkiye’de sansür, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi birçok konuda söylemleri mevcuttur. Adrian, hakkında eşcinsel olduğu yönünde yapılan yorumlara bir röportajında “Kadın sesiyle de şarkı söyleyen bir adam hakkında böyle bir yakıştırma çıkmaması mümkün mü?” diyerek yanıtladı. Yine 2010 yılında yayınlanan Kayıp Çocuk Masalları albümünde kullandığı ve eşcinsel çağrışımlar içeren albüm kapağı hakkında ise şöyle dedi:

“Eşcinsel olup olmadığım gibi mi? Bence insanların böyle sorular sormayacak duruma gelmeleri lazım artık! Özel hayatımı kimsenin ilgilendirdiğini düşünmüyorum. Ben bir müzisyenim hepsi bu. Ayrıca çağrıştırsın yani sorun yok!”

Cem Adrian, LGBT’ye olan desteği ile ilgili eleştirileri “Cinsel kimliklerle derdi olanlarla derdim var!” şeklinde ifadesiyle yanıtladı. 2012 yılında yayınlanan Siyah Bir Veda Öpücüğü albümünde “Yalnızlık” şarkısına çektiği, temasında bir travestinin de olduğu bir klip yayınladı Klipte ayrıca mastürbasyon yapan bir gence de yer verilerek yalnızlık iması yapılmıştır.

Cem Adrian, uzun süredir kendisine verilen ödülleri kabul etmediğini açıkladı. SMA hastası çocuklara, Köy Okulları Yardım Projesi, Umuttan Çocuklar Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarını desteklemektedir.

 

Diskografi

Stüdyo albümleri

  • 2005: Ben Bu Şarkıyı Sana Yazdım
  • 2006: Aşk Bu Gece Şehri Terk Etti
  • 2008: Essentials / Seçkiler
  • 2008: Emir
  • 2010: Kayıp Çocuk Masalları
  • 2012: Siyah Bir Veda Öpücüğü
  • 2013: Şeker Prens ve Tuz Kral
  • 2014: Cam Havli (Umay Umay ile birlikte)
  • 2014: Sana Bunları Hiç Bilmediğin Bir Yerden Yazıyorum
  • 2016: Essentials / Seçkiler 2
  • 2017: Tuz Buz
  • 2020: Solmayan Şarkılar
  • 2022: Gökyüzünün Yıldızları 

Remiks albümleri

  • 2020: Remixes 1

Canlı albümleri

  • 2021: Cem Adrian Canlı

EP’leri

  • 2015: Yalnızlık Senden Daha Çok Seviyor Beni

Single’ları

  • 2015: İlk ve Son Kez
  • 2016: Siyah Beyaz
  • 2018: Kalbim Çukurda (Gazapizm ile)
  • 2018: Essentials / Seçkiler 3
  • 2018: Sen Benim Şarkılarımsın (Hande Mehan ile)
  • 2018: Geri Dönme (Kalben ile)
  • 2018: Yolun Sonu Görünüyor (Musa Eroğlu ile)
  • 2018: Kirpiğin Kaşına Değdiği Zaman (Ahmet Aslan ile)
  • 2019: Ah Bu Şarkıların Gözü Kör Olsun (Hande Mehan ile)
  • 2019: Kum Gibi (Hande Mehan ile)
  • 2019: O Yar Gelir (Zeynep Karababa ile)
  • 2019: Bu Yollar Hep Sana Çıkar (Hande Mehan ile)
  • 2019: Bana Sorma (Melek Mosso ile)
  • 2020: Hüzün Kovan Kuşu
  • 2020: Yeniden (Şanışer ile)
  • 2020: Bu Şarkı Aşka Yazıldı
  • 2020: Tutacağım Ellerini (Halil Sezai ve Hayko Cepkin ile)
  • 2020: Yarim Gurbete Gider (feat. Celo Boluz)
  • 2020: Kirpiğin Kaşına Değdiği Zaman (Ahmet Aslan ile)
  • 2020: Yalnız Adam
  • 2020: Kara Toprak (Deeperise ve Şanışer ile)
  • 2020: Yolun Sonunda
  • 2020: Hatırla (Sezgin Alkan ile)
  • 2020: Ölüm ile Yaşam (Anıl Piyancı ile)
  • 2020: Dön Dünya (Şehinşah ile)
  • 2021: Kül (Mark Eliyahu ile)
  • 2021: Bükülüyor Zaman
  • 2021: Gesi Bağları
  • 2021: Yine mi Yol (Sena Şener ile)
  • 2021: Bir Kar Tanesi
  • 2021: Kanatlar (Yung Kafa & Kücük Efendi ile)
  • 2021: Pervane (Günay Acar ile)
  • 2021: Ağlasam mı
  • 2021: Bitlis’te Beş Minare (Çiğdem Sarvazlar ile)
  • 2021: Kim Daha Çok Seviyor (Çelik Şarkıları)
  • 2021: Derinlerde (Mark Eliyahu ile)
  • 2021: Kimse Bilmez (Mehmet Güreli ile)
  • 2021: Değmen Benim [Hayri Darar & Çağrı Baki Remix]
  • 2021: Salvatore
  • 2021: Ayrılık

Kaynak : Vikipedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.